Raamsdonksveer was in de eerste helft van de twintigste eeuw een schippersdorp bij uitstek. Nu zijn er nog slechts enkele schippers actief en is veel van de rijke glorie die dit dorp kende verloren gegaan. Toen in 1971 ook nog eens de haven gedempt werd, was het schippersdorp enkel nog historie.

Als een ode aan de vele “Veerse” schippersfamilies van weleer werd in 1997 op initiatief van Walther de Groot (erelid) en schipperszoon Gerrit Fijneman het Schipperskoor “Recht zo die Gaat” opgericht. In die tijd verkreeg het koor grote faam, mede door Kees de Nijs (erelid) die als accordeonist nog steeds met het koor verbonden is. Hij geniet in alle rust nog steeds van zijn internationale faam.

Het repertoire van het koor bestaat naast bekende zeemans- en shantyliederen vooral uit schippersliederen die vertellen over het afwisselende leven van de schippers van de vele tjalken en de vissersboten in de Biesbosch. Hiermee onderscheidt ons koor zich van de meeste andere koren in dit genre: de meeste van deze schippersliederen zijn door eigen mensen geschreven, zowel de teksten als de muziek. 

Het koor met ruim 25 enthousiaste zangers wordt geleid door onze dirigent Quirinus Leijten en begeleid door twee muzikanten: accordeonist André Frijters en gitarist Jan van Horssen.

Aangezien het koor over goede geluidsapparatuur beschikt zijn optredens op allerlei locaties mogelijk.

Wij oefenen elke woensdagavond van 20 tot 22 uur. Kom eens kijken en luisteren in onze thuishaven “De Witte Leeuw” in Raamsdonksveer.

Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights